КАКО ДО ЕФИКАСНЕ ЗАШТИТЕ АЛИ И УНАПРЕЂЕЊА ЗДРАВЉА?
3.07.2014


У Градској општини Палилула потписан протокол о сарадњи у области промоције здравља.

Бобан Џунић, председник Градска општина Палилула-Ниш и проф. др Бранислав Тиодоровић, директор Института за јавно здравље у Нишу потписали су протокол о сарадњи у области промоције здравља. Овим актом, потписници протокола, договорили су међусобну сарадњу на унапређивању заједничких активности у областима: промоције здравих животних стилова, промоције здравља деце и младих, промоције здравља жена генеративног периода, промоције здравља маргинализованих и посебно осетљивих група, промоција здравља старих лица, промоција здравља радника, промоција здравља лица са социјалним потребама.

„Здравствена заштита становника, адаптација здравствених објеката и проширење ове делатности на територији општине, циљеви су којима тежимо. У сарадњи са Домом здравља-Превентивним центром Ниш, организовали смо више кампања и предавања, као што су «базар здравља» а у току је активност на сеоском подручију «приближимо се пацијентима», којом ће током јула месеца бити обухваћена сва сеоска насеља у нашој општини-нагласио је председник Бобан Џунић. Овом сарадњом са нашим реномираним Институтом, обезбеђујемо и одговарајуће партнерство и подршку у остваривању међународних пројеката у области социјалне и здравствене заштите становништва.

„Укупан систем наше здравствене заштите се бави највећим делом болешћу, што је уосталом и његов задатак. Али морамо да приступимо у спровођењу и оног дела препорука Светске здравствене организације и Европске уније, које говоре о заштити здравља али и о унапређењу здравља. Значи, не да само чувамо здравље него и да га унапређујемо. То је онај програм који нас тренутно финансијски мање оптерећује а даје веће финансијске уштеде - подсетио је професор др Бранислав Тиодоровић. Палилула представља једну интересантну општину Града Ниша по свом саставу. У њој подједнако има и онога што представља праву урбану средину али и делова руралне средине са маргинализованим групама, што Европа и свет изузетно подржавају кроз истраживачке пројекте. Овде се не ради само о изучавању него и о новом приступу свим групама становништва, како да здравље очувају и да га унапреде.

По речима председника Џунића, један од приоритета у раду општине Палилула је управо сагладавање социјално најугроженијих категорија становништва, расељених лица, особа са инвалидитетом, стара и изнемогла лица, ромску популацију, старачка домаћинства на сеоском подручију општине. На територји Градске општине Палилула живи велики број особа којима је потребна нека врста социјалне заштите и помоћи. Готово сваки 14 становник Палилуле је старији од 70 година. По статистичким подацима у области социјалних потреба, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рада „Свети Сава“ у Нишу, преко 67 одсто грађана (око 3360) је са територије општине Палилула. По просечној заради радно-способног становништва општина Палилула је на самом зачељу градова и општина у Републици али нас ови подаци нису обесхрабрили да евидентне проблеме и захтеве грађана решавамо, нагласио је председник ове градске општине.

Захваљујући председницима општина, као што је господин Џунић, можемо очекивати добре резултате у делу приближавања здравствене заштите грађанима-каже директор Института, др Бранислав Тиодоровић. Медији су у овом тренутку одиграли важну улогу, која је незаобилазна, али је у даљем току кампање потребна и жива реч, потребни су савети наших лекара специјалиста, социолога, педгога, путем специјализованих емисија, маниферстација, како би се приближили циљним групама становништва.

Пружањем услуга грађанима у општини Палилула, у складу су са „високим стандардима рада из надлежности градских општина и унапређење стандарда живота у заједници“, испуњени су веома строге захтеве стандарда ИСО 9001:2008 квалитета. Градска општина Палилула ослушкује потребе својих грађана и остварује успешну сарадњу са бројним организацијама, образовним установама и удружењима која заступају интересе свих категориоја становништва. За инвалидна лица организован је бесплатан превоз специјално опремљеним комбијем, изграђена приступна рампа ка службама општинске Управе, уведени високи стандари у комуникацији општинских службеника са свим грађанима. (ЕКОполис, текст и фото Д.Видојковић)